Lama, bilimsel adı Lama glama olan, Güney Amerika kökenli evcil bir devegil memelidir. And bölgesinde, özellikle Peru ve Bolivya çevresinde uzun süredir yetiştirilir. Vahşi guanako soyundan evcilleştirilmiştir. Eski Dünya develerinden farklı olarak hörgücü yoktur. Uzun boynu ve bacakları, iri kulakları, kısa kuyruğu ve ikiye ayrılmış üst dudağı belirgindir. Postu beyazdan kızıl kahverengiye ve siyaha kadar değişebilir; aynı bireyde farklı renkler görülebilir. [1]
DAĞ ORTAMINA UYUM
Lamalar otlar, çalılar ve bodur ağaçlarla kaplı yüksek platolarda yaşayabilir. Üç bölmeli mideleri bitkisel besinleri işlemelerine yardımcı olur. İki parmaklı ayaklarının altındaki yumuşak yastıklar kayalık zeminde tutunmayı sağlar. Kalın postları soğuğa karşı koruyucudur; gözlerin başın yanlarında bulunması geniş bir görüş alanı oluşturur. Yük taşıma yetenekleri, And toplumlarında insanlarla kurdukları ekonomik ilişkinin önemli bir parçasıdır. Günümüzde yetiştiricilik Güney Amerika dışına da yayılmış; Kuzey Amerika, Avrupa ve Avustralya'da evcil sürüler oluşturulmuştur. [1]
